Title: | ENVIRONMENTAL ASSESSMENT OF A CHARCOAL PLANT: A CASE STUDY : DIAGNÓSTICO AMBIENTAL DE UMA CARVOARIA: UM ESTUDO DE CASO; DIAGNÓSTICO AMBIENTAL DE UMA CARVOARIA: UM ESTUDO DE CASO: ENVIRONMENTAL ASSESSMENT OF A CHARCOAL PLANT: A CASE STUDY |
Author: | Kappler, Genyr; Moraes, Carlos Alberto Mendes; Tarelho, Luís António da Cruz; Arnhold, Jéssica |
Description: |
The production of charcoal is a traditional activity carried out on small rural properties in several cities in the state. The activity has economic and cultural importance because, in addition to being an important source of income for several families, it also represents a traditional heritage, as the transfer of knowledge is intergenerational. However, the increase in demand for charcoal due to urban expansion, associated with the technological deficiency of production methods, has been causing health problems in the surrounding communities. Each beehive furnace generates an average of 600 kg of pyrolysis vapours per day, which are released into the atmosphere. Empirical efforts to reduce negative impacts, such as the combination of burners in ovens, have shown limited results. This paper presents a case study carried out in a charcoal plant in the city of Ivoti, in the State of Rio Grande do Sul. The objective was to identify the most significant environmental aspects of the activity on the property, propose alternative technologies and structure an action plan to reduce the impacts of charcoal production. A produção de carvão vegetal é uma atividade tradicional realizada em pequenas propriedades rurais em muitas áreas do estado. É uma atividade tradicional, pois o conhecimento é intergeracional. Além disso, é uma fonte significativa de renda para várias famílias. No entanto, como a produção aumentou junto com a expansão urbana e os métodos de produção mantiveram-se rudimentares, estão causando tensões e problemas de saúde. Como exemplo, os fornos tradicionais geram em média 600 kg de vapores de pirólise por dia, o que dificulta a remoção dos vapores com uma filtragem simples. Foram feitos esforços empíricos para reduzir os impactos negativos, como a combinação de queimadores nos fornos, embora com resultados limitados. Portanto, a compreensão científica do processo é necessária para que as ações projetadas sejam executadas. Este trabalho procura contribuir para a identificação dos aspectos ambientais mais significativos e permite a estruturação de um plano de ação para reduzir os impactos da produção de carvão vegetal. O trabalho exposto é um estudo de caso realizado em uma carvoaria na cidade de Ivoti, no Estado do Rio Grande do Sul. |
URI: | https://repositorio.ufsc.br/handle/123456789/246680 |
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
5119-Texto do artigo-20846-1-10-20221220.pdf | 612.2Kb |
View/ |