PACKAGING DESIGN AND FOOD LOSS: A DISCUSSION GROUNDED ON THE OBSERVATION OF PRODUCT PACKAGING ON SUPERMARKET SHELVES

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PACKAGING DESIGN AND FOOD LOSS: A DISCUSSION GROUNDED ON THE OBSERVATION OF PRODUCT PACKAGING ON SUPERMARKET SHELVES

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dc.creator Behar Alem, Thais Helena
dc.creator Rezende, Edson José Carpintero
dc.creator Pêgo, Katia Andrea Carvalhaes
dc.date 2022-03-31
dc.date.accessioned 2023-05-29T21:31:50Z
dc.date.available 2023-05-29T21:31:50Z
dc.identifier https://ojs.sites.ufsc.br/index.php/mixsustentavel/article/view/5240
dc.identifier 10.29183/2447-3073.MIX2022.v8.n2.69-82
dc.identifier.uri https://repositorio.ufsc.br/handle/123456789/246697
dc.description This article aims to discuss aspects of packaging which may be associated with food loss. Not only can this theme be approached through the environmental perspective (concerning the use of resources and raw materials), but also from the social one (as in food security and hunger). Thus, ten packaging categories were observed: yoghurt, requeijão, tomato sauce, mayonnaise, mustard, ketchup, olive oil, salad dressing, fruit jam and butter. Aspects observed include those of technical and communicative purpose, such as format, materials, types of opening, information on how to preserve contents and several others. This was done in order to identify in supermarket shelves the negative and positive outcomes of packaging within the scope of preventing possible food loss. It is concluded that while solely observing packaging is not enough to draw conclusions with regard to fully emptying their contents, it is still possible to identify critical cases of possible food loss and, therefore, highlight the designer's role and responsibility in packaging design and recognise them as an important agent in the issue of food loss. en-US
dc.description O presente artigo busca discutir aspectos das embalagens de alimentos, líquidos e pastosos, que parecem influenciar no desperdício de seus conteúdos. Sabe-se que esta é uma temática que tangencia discussões diversas que envolvem não só questões ambientais (referentes ao uso de recursos e matérias-primas), mas também as sociais (como a insegurança alimentar e a fome). Com o intuito de identificar, prontamente, aspectos positivos e negativos que influenciam na predisposição do desperdício do alimento contido em embalagens, foram observadas dez de suas categorias, em gôndolas de supermercados, quais sejam: iogurte, requeijão, molho de tomate, maionese, mostarda, ketchup, azeite, molho de salada, geleia e manteiga. Dentre os aspectos analisados, destacam-se as questões técnicas e comunicacionais como, por exemplo, formato, materiais, tipos de abertura e informações sobre conservação. Concluiu-se que, a partir da observação dos produtos nas gôndolas do supermercado já é possível identificar pontos críticos que possivelmente contribuem para o desperdício dos alimentos e, desta forma, destacar a responsabilidade e a necessidade de envolvimento do designer em projetos de embalagens. pt-BR
dc.format application/pdf
dc.format application/x-rar
dc.language eng
dc.publisher UFSC - Federal University of Santa Catarina pt-BR
dc.relation https://ojs.sites.ufsc.br/index.php/mixsustentavel/article/view/5240/3976
dc.relation https://ojs.sites.ufsc.br/index.php/mixsustentavel/article/view/5240/4676
dc.rights Copyright (c) 2022 Thais Helena Behar Alem pt-BR
dc.source Mix Sustentável; Vol. 8 No. 2 (2022): Mix Sustentável (edição especial - SDS 2021); 69-82 en-US
dc.source MIX Sustentável; v. 8 n. 2 (2022): Mix Sustentável (edição especial - SDS 2021); 69-82 pt-BR
dc.source 2447-3073
dc.source 2447-0899
dc.subject Packaging en-US
dc.subject Food loss en-US
dc.subject Design. en-US
dc.subject Embalagem e desperdício de alimentos en-US
dc.subject Embalagem pt-BR
dc.subject Desperdício de alimentos pt-BR
dc.subject Design pt-BR
dc.title PACKAGING DESIGN AND FOOD LOSS: A DISCUSSION GROUNDED ON THE OBSERVATION OF PRODUCT PACKAGING ON SUPERMARKET SHELVES en-US
dc.title DESIGN DE EMBALAGENS E DESPERDÍCIO DE ALIMENTOS: UMA DISCUSSÃO BASEADA NA OBSERVAÇÃO EM GÔNDOLAS DE SUPERMERCADO pt-BR
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion


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  • Mix Sustentável [625]
    Periódico Científico Interdisciplinar: Arquitetura e Urbanismo, Design e Engenharias

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